Αγάπη και Υγεία

Δώστε χρόνια στη ζωή σας και… ζωή στα χρόνια σας!

Σπάνιο προβιοτικό βάζει σε ύφεση την ελκώδη κολίτιδα!

στο Ιουνίου 21, 2014

Καθημερινά νέες μελέτες εμπλουτίζουν τα πειραματικά και κλινικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η εντερική μικροχλωρίδα επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό τον εντερικό βλεννογόνο και συνεπώς και όλη την εντερική λειτουργία. Ενώ τα παθογόνα βακτήρια ενεργοποιούν μηχανισμούς φλεγμονής τραυματίζοντας και αλλοιώνοντας την εντερική γράμμωση, τα προβιοτικά μπορούν να υποκαταστήσουν τις βλάβες και να βελτιώσουν θεαματικά τα εντερικά συμπτώματα

 

ελκώδης κολίτιδα προβιοτικαΩστόσο, οι προβιοτικές καλλιέργειες που συνήθως μετρώνται και αποκαθίστανται αφορούν μόνο δύο κατηγορίες μικροοργανισμών. Τους γαλακτοβάκιλλους και τα μπιφιδοβακτήρια. Πρόκειται για δύο εξέχουσας σημασίας τάξεις βακτηρίων καθώς ελέγχουν εκτενείς βιοχημικές διεργασίες του εντέρου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα βακτήριο, το οποίο έχει κακόφημο όνομα, όμως είναι τόσο σημαντικό όσο τα προηγούμενα. Αναφερόμαστε στην E. coli, όχι όμως κάποιο παθογόνο στέλεχος, αλλά το ξαδερφάκι τους που λέγεται Nissle 1917. Το συγκεκριμένο βακτήριο ανακαλύφθηκε από έναν Γερμανό ερευνητή, όταν διαπίστωσε ότι από μία ομάδα στρατιωτών που προσβλήθηκε από δυσεντερία, διασώθηκε μόνον ένας στα κόπρανα του οποίου απομόνωσε τις καλλιέργειες του. Κάνοντας στη συνέχεια πειράματα, είδε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος, όχι μόνο είναι ευεργετικό, αλλά και απαραίτητο.


Πλέον μετά από δεκαετίες ερευνών γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ύψιστης σημασίας μικρόβιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την σύνθεση πολλών ουσιών, όπως η θρυπτοφάνη, η σεροτονίνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες, η βιταμίνη K2 κ.ά.


Πώς ξέρουμε όμως ότι έχει μειωθεί η συγκέντρωσή του;

Η ανάκτηση των καλλιεργειών του είναι αρκετά δύσκολη διεργασία. Πολύ λίγες τεχνικές μπορούν να το απομονώσουν και να το ποσοτικοποιήσουν. Ωστόσο, από τη στιγμή που γνωρίζουμε τα ακριβή επίπεδά της μπορούμε να φτιάξουμε μία προβιοτική αγωγή (σωστή και όχι από το περίπτερο) και να επαναποικίσουμε την εντερική βλέννα.

Ποια είναι η κλινική αξία όμως της αναπλήρωση της E. coli;

προβιοτικα Crohn ελκώδης κολίτιδα

Με μία λέξη … ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Μάλιστα όσον αφορά την ελκώδη κολίτιδα, η αναπλήρωση προσφέρει οφέλη εφάμιλλα με αυτά της φαρμακευτικής αγωγής. Μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση μεγάλου διαστήματος και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες της αγωγής. Χαρακτηριστική είναι η πάνω εικόνα που δείχνει την κατάσταση της χλωρίδας σε ασθενή με ελκώδη κολίτιδα.

Μάλιστα, η πλήρης προβιοτική αποκατάσταση (Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces boulardi και Escherichia coli Nissle) είναι πιο άμεσος και βιολογικά συμβατός τρόπος να μειωθεί ή ακόμη και να εξαλειφθεί η εντερική φλεγμονή σε νόσους όπως η Crohn’s, η ελκώδης κολίτιδα κ.ά.Τα οφέλη του E. coli Nissle, έχουν εντοπιστεί και σε περιπτώσει σπαστικής κολίτιδας, καθώς ρυθμίζει την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία είναι εν μέρει υπεύθυνη για την κινητικότητα των εντερικών μυών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι βρίσκουμε μειωμένα επίπεδα σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου συνυπάρχουν και μεδυσθυμία ή καταθλιπτικά περιστατικά.

 


Advanced Medical Wellness
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s