Αγάπη και Υγεία

Δώστε χρόνια στη ζωή σας και… ζωή στα χρόνια σας!

Κανέλα Κεϋλάνης και Κανέλα Κασσία: Η αληθινή κανέλα και ο κλώνος της!

στο Απρίλιος 5, 2014

Η αληθινή Κανέλα είναι η Κανέλα Κεϋλάνης. Κυκλοφορεί με τα ονόματα Ceylona Cinnamon (Κανέλα Κεϋλάνης ή Cinnamomum verum (αληθινή κανέλα). Προέρχεται από το φυτό Cinnamomum zeylanicum που φύεται στην Σρι Λάνκα. Η κανέλα Κασσία (Cinnamomum aromaticum ή Cinnamomum cassia ή Κινέζικη ή Σαιγκόν ή Ινδονησιακή κανέλα) που καλλιεργείται στην Κίνα και την Ινδονησία κρύβει κινδύνους για την υγεία μας όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ιδιότητες και Οφέλη για την υγεία μας Και οι δυο οι ποικιλίες κανέλας έχουν παρόμοια οφέλη για την υγεία και θρεπτική αξία. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία αναστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες, μπορούν να συμβάλουν στον καρκίνο, στις καρδιακές παθήσεις, στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Όμως όταν καταναλώνουμε καθημερινά κανέλα και σε μεγάλες ποσότητες θα πρέπει να επιλέγουμε την κανέλα Κεϋλάνης και όχι την κασσία. Φλεγμονή και Βακτήρια Τα τρία συστατικά που βρίσκονται στα αιθέρια έλαια της κανέλας και προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας είναι κινναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde), cinnamyl acetate και cinnamyl alcohol. Η κινναμαλδεΰδη βοηθάει στην αντιμετώπιση επιβλαβών αιμοπεταλίων πήξης του αίματος τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπαρκή ροή αίματος. Η κανέλα είναι ευεργετική για οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί φλεγμονή όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το εκχύλισμα της κανέλας μπορεί να σταματίσει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων ή μυκήτων που είναι υπεύθυνες για λοιμώξεις καντιντίασης. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας η κανέλα είναι θανατηφόρα για τα μικρόβια όπως τα βακτήρια E.coli, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Σ’αυτή τη μελέτη η κανέλα κατάφερε να σκοτώσει το 99% των βακτηρίων σε ένα εξαιρετικά μολυσμένο δείγμα χυμού μήλου. Λόγω των ισχυρών αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της μπορεί να έχει εφαρμογές στη συντήρηση των τροφίμων και στην προστασία τους από μικροβιακή υπερανάπτυξη παθογόνων οργανισμών. Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι η κανέλα δρα ως φυσικό συντηρητικό στα τρόφιμα και τα βοηθάει να διατηρούνται περισσότερο. Διαβήτης Σύμφωνα με μια μελέτη στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, τα τρόφιμα που περιείχαν κανέλα βοήθησαν στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα των συμμετοχόντων. Τα γεύματα υψηλά σε υδατάνθρακες αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα ενώ η κανέλα καταφέρνει να μειώσει την αύξηση του σακχάρου μετά το φαγητό επειδή επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο αδείαζει το στομάχι μετά από το γεύμα. Οι έρευνες έδειξαν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας την ικανότητα των κυττάρων να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη. Επίσης, αυτές οι ενώσεις αναστέλλουν ένα ένζυμο το οποίο αδρανοποιεί τους υποδοχείς της ινσουλίνης, έτσι ώστε τα κύτταρα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την γλυκόζη αποτελεσματικά. Γενικά συνιστάται ότι η κατανάλωση 1/2 κουταλάκι κανέλας Κεϋλάνης είναι αποτελεσματική στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Εγκέφαλος – Έντερο – Ηλικία Έρευνα έδειξε ότι το άρωμα και η γεύση της κανέλας βελτιώνει την μνήμη εργασίας (το μέρος του εγκεφάλου μας που συγκρατεί με μεγάλη ακρίβεια μικρές πληροφορίες π.χ. για να παρακολουθήσουμε μια συζήτηση, για να κάνουμε αριθμητικούς υπολογισμούς, για να θυμόμαστε που αφήσαμε τα προσωπικά μας αντικείμενα κ.ο.κ.), την όπτικο-κινητήρα ταχύτητα και την εικονική μνήμη της αναγνώρισης. Η κανέλα είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου ένα ιχνοστοιχείο που λειτουργεί ως συνένζυμο στην παραγωγή οστών και σχηματισμού ιστού, του θυροειδούς και στην ανοσοποιητική λειτουργία και τη ρύθμιση της γλυκόζης. Πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Κ, σιδήρου και ασβεστίου. Το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες είναι ένας ισχυρός συνδυασμός και βοηθάνε στην απομάκρυνση των χολικών αλάτων από τον οργανισμό. Τα χολικά άλατα δεν μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του παχέους εντέρου και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου. Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου και παρέχουν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Διαφορές Κανέλας Κεϋλάνης και Κασσίας Διαλέγοντας τη σωστή κανέλα Κουμαρίνη Το κοινό συστατικό και η μεγάλη διαφορά των δυο ποικιλιών κανέλας βρίσκεται στην κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι ένα φυσικό, φυτικό συστατικό που έχει ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Επειδή το αίμα μας πρέπει να διατηρήσει την ικανότητα του να πήξει σε περιόδους τραυματισμού, η υπερβολική πρόσληψη κουμαρίνης κατά τη διάρκεια μια παρατεταμένης χρονικής περιόδου μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία. Το επίπεδο φυσικής κουμαρίνης στην Κανέλα Κεϋλάνης είναι σε χαμηλότερο ποσοστό μόλις στο 0,4% σε σχέση με το ποσοστό που περιέχεται στην Κανέλα Κασσία που φτάνει το 5%. Η κατανάλωση σε μεγάλη ποσότητα και για μεγάλο χρονικό διάστημα κανέλας κασσίας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και στο ήπαρ. Σε περιορισμένη κατανάλωση δεν υπάρχει κίνδυνος της χρήσης κανέλας κασσίας όμως όταν την καταναλώνουμε καθημερινά στα ροφήματα μας που είναι ιδανική για να γλυκάνει το γιαούρτι,  τις κρέμες και τα ροφήματα μας όπως smoothie, καφέ και το τσάι μας και ειδικά αυτό το απίστευτα αρωματικό και υγιεινό ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι (διαβάστε εδώ) που βοηθάει στην αποβολή τοξινών και στην απώλεια βάρους δεν μπορούμε να καταναλώνουμε κασσία αλλά επιβάλλεται να είναι η αληθινή κανέλα Κεϋλάνης. Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων στο Βερολίνο έχουν προτείνει ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλη κατανάλωση κανέλας κασσίας. Κανέλα σε σκόνη και ράβδο Κανέλα Κεϋλάνης και Κασσία σε σκόνη Όταν αγοράζουμε την κανέλα αν δεν αναγράφεται στο φακελάκι που περιέχεται η επωνυμία της τότε πρέπει να προσέχουμε την προέλευση της. Η κανέλα Κεϋλάνης προέρχεται από φυτό που φύεται στην Σρι Λάνκα ενώ η Κασσία προέρχεται από την Κίνα και την Ινδονησία. Σε πολλές συσκευασίες (φακελάκι ή γυάλινο βαζάκι) που περιέχουν κανέλα και έχουμε δει στα περισσότερα μεγάλα σουπερ μάρκετ δεν αναγράφεται η επωνυμία της Κανέλας αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι στα περισσότερα αναγράφεται η χώρα προέλευσης της και στα περισσότερα είναι από την Ινδονησία κι αυτό δείχνει ότι είναι Κανέλα Κασσία. Επίσης, βρήκαμε και συσκευασίες κανέλας της οποίας δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης οπότε και σ’αυτή την περίπτωση θεωρούμε ότι δεν είναι κανέλα Κεϋλάνης αλλά Κασσία. Σαν γεύση και άρωμα δεν υπάρχει διαφορά όταν η κανέλα είναι σε σκόνη οπότε και δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι Κεϋλάνης ή Κασσία. Κανέλα Κεϋλάνης και Κασσίας σε ράβδο Κανέλα Κεϋλάνης Στην περίπτωση της κανέλας σε ράβδους μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά μεταξύ των δυο ποικιλιών. Ο φλοιός της ράβδου της Κανέλας Κεϋλάνης είναι πολύ λεπτός και έχει πολλαπλές στρώσεις και μπορεί να αλεθεί εύκολα στο γουδί ή στο μύλο του καφέ. Η ράβδος έχει ανοιχτό καφέ χρώμα και η γεύση και το άρωμα της είναι πιο ήπια και πιο ευχάριστη σε σχέση με την κασσία. Κανέλα Κασσία Ο φλοιός της ράβδου της Κανέλας Κασσίας είναι πιο παχύς και έχει λίγα στρώματα. Το χρώμα της ράβδου είναι σκούρο καφέ και το άρωμα και η γεύση της είναι πιο δυνατή σε σχέση με αυτό της Κεϋλάνης. Όταν καταναλώνουμε καθημερινά κανέλα και σε μεγάλη ποσότητα να προτιμάμε μόνο την αληθινή κανέλα την κανέλα Κεϋλάνης.     Οι φυσικές θεραπείες και δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οποιοδήποτε θέμα υγείας και πριν την χρήση οποιοδήποτε βοτάνου.

???????????????? ??????????????????????: http://www.enter2life.gr/wp/21296-kanela-keylanis-kai-kanela-kassia-i-alithini-kanela-kai-o-klonos-tis.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s