Αγάπη και Υγεία

Δώστε χρόνια στη ζωή σας και… ζωή στα χρόνια σας!

Οι μυστικοί δρόμοι του Θιβέτ!

στο Νοέμβριος 8, 2013

Ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, στα Ιμαλάια όρη, σε υψόμετρο 5.000 μέτρων, βρίσκεται το Θιβέτ με πρωτεύουσα τη Λάσα. Ο εξόριστος ηγέτης είναι ο 14ος Δαλάι Λάμα, που προσπαθεί στο εξωτερικό για την ανεξαρτησία της χώρας του.

Το Θιβέτ αποτελούσε ανέκαθεν έναν τόπο μυστηριακό, εσωστρεφή και ιδιαίτερα φιλοσοφικό. Τα μοναστήρια του, υπηρέτες από τα πανάρχαια χρόνια του Βουδισμού και του διαλογισμού, ασκούσαν μιαν ακατανίκητη έλξη για τους λάτρεις της περιπέτειας και της υπερβατικής θεώρησης του κόσμου.
Οι μυστικές διδασκαλίες των μεγάλων διδασκάλων γιόγκι, ασφαλώς επηρέασαν βαθύτατα τον δυτικό πολιτισμό. Οι βαθιές ρίζες της βουδιστικής σοφίας αντανακλούν μέχρι σήμερα το κοσμικό νόημα της ύπαρξης. Βέβαια, η μετενσάρκωση των ψυχών είναι από τα βασικά μέρη της θιβετιανής θρησκείας, γι’ αυτό και γράφτηκαν αρκετά βιβλία, που στηρίζουν αυτήν τη διδασκαλία.


Σεβαστό σύμβολο

Υπάρχουν αρκετά μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί σε αυτήν τη μακρινή χώρα και να θαυμάσει τα μεγάλα έργα, πέρα από τα πολλά μοναστήρια. Οι John και Anne Spencer στο βιβλίο τους «Μυστηριακοί και ιεροί τόποι του κόσμου» (Εκδόσεις Ενάλιος), στη σελίδα 241 γράφουν: «Το μοναστήρι Τζοκχάνγκ, το οποίο έχει τρεις ορόφους, και είναι γεμάτο αίθουσες, κτίστηκε το 647 μ.Χ. και είναι το πιο παλιό οικοδόμημα, που έχει κατασκευαστεί από ξύλο και λιθοδομή στο Θιβέτ. (…) Ένα άγαλμα, ωστόσο, είναι πιο παλιό και θεωρείται από πολλούς ως το πιο σεβαστό σύμβολο του Θιβέτ: Το ιερό άγαλμα του Τζόβο Σακιαμούνι, γνωστό μερικές φορές και ως Γισινόρμπου (ο πολύτιμος λίθος που πραγματοποιεί τις ευχές). Στεγάζεται στο ναό Τζόβο Λακχάνγκ και είναι μια μεταλλική απεικόνιση του ενήλικα Βούδα, με ύψος 1,5 μέτρο, διακοσμημένο με τεράστια πολύτιμα πετράδια…».
Αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι πριν από το Θιβέτ υπήρχε ένας άλλος χαμένος πολιτισμός με σημαντικά ευρήματα.


Οι Διδασκαλίες του Δαλάι Λάμα

«Στη δουλειά σου να είσαι καλός και έντιμος άνθρωπος», λέει ο Δαλάι Λάμα από το βιβλίο του Νίκου Α. Παπαδόπουλου «Παγκόσμια Σοφία». Και συνεχίζει: «Αν κάποιος κάνει κάτι λάθος, σίγουρα μπορείς να αντιδράσεις με τον κατάλληλο τρόπο και στο σωστό μέτρο, όπως θα ταίριαζε στην κατάσταση, χωρίς να χάσεις την υπομονή σου, τη συμπόνια σου και την εσωτερική σου γαλήνη». Από τη σελίδα 168, οριοθετείται η ανθρώπινη συνείδηση:
«Το στάδιο της γέννησης είναι μόνο μια πρόσκαιρη στιγμή, δεν είναι παρά η στιγμή της σύλληψης. Αμέσως μετά αρχίζει η ύπαρξη στο χρόνο, που διαρκεί από τον φυσικό σχηματισμό του σώματός μας μέχρι το θάνατο. (…) Η ατομική συνείδηση ενώνεται με την εσωτερική ενέργεια, τη λεγόμενη αύρα».
Οι ιερείς του Θιβέτ με τη δική τους σοφία στέλλουν αιώνια μηνύματα σε όλον τον κόσμο, με την ευχή πάντα της παγκόσμιας ειρήνης. Οι τελετουργικοί δρόμοι της ανατολικής φιλοσοφίας θα παραμείνουν εσαεί ένα αξιόλογο δείγμα πνευματικού πολιτισμού αλλά και βαθυστόχαστης διαλογικής σκέψης.


Υπέρτατη σοφία

Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στα φιλοσοφικά συγγράμματα των σοφών. Ο Β. Γ. Έβανς – Γουέντζ στο βιβλίο του «Θιβετιανή Γιόγκα και Μυστικές Διδασκαλίες» (Εκδόσεις Κέδρος), στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Η Υπέρτατη Ατραπός της Μαθητείας», γράφει: «Αν έχεις λίγες επιθυμίες και ικανοποιείσαι με μικρά πράγματα, αυτό είναι δείγμα ανώτερου ανθρώπου. Αν στερείσαι υποκρισίας και απάτης αυτό είναι δείγμα ανώτερου ανθρώπου. Αν είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις και στις οφειλές σου αυτό είναι δείγμα ανώτερου ανθρώπου».
Στη σελίδα 53 γίνεται αναφορά στους πνευματικούς δασκάλους και για την αναγκαιότητα των λόγων τους. Από τη σελίδα 50 διαβάζουμε: «Ο μεγάλος γιόγκι που κατέχει τη διόραση, λέγεται ότι μπορεί να παρατηρεί τη ζωή με μικροσκόπιο, ή να μελετάει τη φύση των πιο απομακρυσμένων ήλιων ή πλανητών ή νεφελωμάτων που κανένα τηλεσκόπιο δεν μπορεί να αποκαλύψει».

Πηγή: SigmaLive.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s