Αγάπη και Υγεία

Δώστε χρόνια στη ζωή σας και… ζωή στα χρόνια σας!

Να δρας με απλότητα!

στο Σεπτεμβρίου 16, 2013

Να δρας με απλότητα
Τους αληθινούς ηγέτες μόλις που τους γνωρίζουν οι ακολουθητές τους.
Πίσω απ’ αυτούς, έρχονται οι ηγέτες που οι άνθρωποι τους ξέρουν και τους θαυμάζουν. Πίσω απ’ αυτούς, είναι εκείνοι που οι άνθρωποι τους φοβούνται. Και πίσω απ’ αυτούς, εκείνοι που οι άνθρωποι τους περιφρονούν.
Να μην έχεις εμπιστοσύνη σημαίνει να μη σου έχουν εμπιστοσύνη.
Όταν ένα έργο γίνεται σωστά, χωρίς φανφάρες και κομπασμούς, οι απλοί άνθρωποι λένε: «Α, εμείς το κάναμε!»
Λάο Τσε (έκτος αιώνας π. Χ. )
Ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε έγραψε το «Τάο Τε Τσιγκ», που σημαίνει «Ο δρόμος» και που αποτελεί τη βάση του ταοϊσμού.
Συχνά εκπλήσσομαι βλέποντας πολλούς σύγχρονους πολιτικούς να αυτοαποκαλούνται «ηγέτες» μόνο και μόνο επειδή κατέχουν κρατικά αξιώματα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι εκείνοι που κυβερνούν, σπάνια είναι οι αληθινοί ηγέτες που φέρνουν την αλλαγή. 
Για παράδειγμα, ποιοι ήταν οι ηγέτες της Αναγέννησης; Μήπως ήταν εκείνοι που κατείχαν
κρατικά αξιώματα; Μήπως ήταν οι δήμαρχοι, οι κυβερνήτες ή οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών; Όχι βέβαια.
Οι ηγέτες ήταν οι ζωγράφοι, οι γλύπτες, οι συγγραφείς και οι μουσικοί, που αφουγκράστηκαν την ψυχή και την καρδιά τους και ύστερα εξέφρασαν ό,τι άκουσαν, οδηγώντας άλλους να ανακαλύψουν μέσα τους τη φωνή που συνηχούσε με τη δική τους. Τελικά, ολόκληρος ο κόσμος άκουσε εκείνη τη φωνή με μια νέα επίγνωση, κι αυτή η επίγνωση έφερε το θρίαμβο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πάνω στην τυραννία. Οι αληθινοί ηγέτες σπάνια είναι οι αξιωματούχοι που τους προσφωνούν με κάποιον τίτλο.
Αναλογίσου με ποιους τίτλους σε γνωρίζουν οι άνθρωποι και τι κάνεις εσύ για να ανταποκριθείς σ’ αυτούς τους τίτλους. Μπορεί να φέρεις τον τίτλο της μητέρας ή του πατέρα, κάτι που συνεπάγεται τεράστια ευθύνη. Όταν τα παιδιά σου αναζητούν τη συμβουλή σου, θεωρώντας σε αρχηγό της οικογένειας, να θυμάσαι ότι εκείνο που πραγματικά θέλεις είναι να μπορούν να πουν: «Μόνος μου το έκανα» και όχι να αποδώσουν την επιτυχία σε σένα. Προσπάθησε να ενισχύεις τις ηγετικές σου ικανότητες έχοντας τα μάτια σου διαρκώς ανοιχτά για να αποφεύγεις το λάθος να νομίζεις ότι ο τίτλος σου είναι αυτός που σε κάνει ηγέτη. Οι αληθινοί ηγέτες δε γίνονται γνωστοί από τους τίτλους τους. Το εγώ είναι εκείνο που αγαπάει τους τίτλους!
Το να βοηθάς άλλους να γίνουν ηγέτες, χρησιμοποιώντας τις δικές σου αληθινές ηγετικές ικανότητες, σημαίνει να δουλεύεις σκληρά για να δαμάζεις την επιρροή του εγώ. Οι αληθινοί ηγέτες απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των άλλων. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τα προνόμια, τις κολακείες και την εξουσία, όλ’ αυτά που το εγώ θεωρεί ότι είναι δείγματα του ηγέτη. Χρειάζεται να δείχνεις εμπιστοσύνη για να πάρεις εμπιστοσύνη.
Παρατήρησε εκείνες τις φορές όπου έχεις την τάση να επιμένεις να κάνουν οι άλλοι κάτι με τον τρόπο που θέλεις εσύ ή ν’ ακολουθήσουν το δρόμο των πολλών. Ο Λάο Τσε
μάς λέει ότι ο ηγέτης που κρατάει αυτήν τη στάση είναι ο λιγότερο αποτελεσματικός και ο περισσότερο περιφρονημένος. Αν ο τρόπος σου να ηγείσαι περιλαμβάνει φράσεις του είδους: «Αν δεν το κάνεις όπως σου λέω θα σε τιμωρήσω», τότε ίσως δημιουργεί φόβο. Ο Λάο Τσε επιμένει ότι οι ηγέτες που στηρίζονται στο φόβο έχουν ελάχιστα προσόντα για να ηγηθούν πραγματικά. Ο ηγέτης που το κίνητρο του είναι να απολαμβάνει το θαυμασμό των άλλων δεν έχει κατακτήσει ακόμα, σύμφωνα με τον Λάο Τσε, την τέχνη της ηγεσίας. Η στάση του μπορεί να είναι: «Θα σε ανταμείψω, αν το κάνεις όπως θέλω εγώ». Ο αληθινός ηγέτης δρα έτσι που να μένει αφανής σε όλη τη διαδικασία. Αυτός ο ηγέτης προσφέρει εμπιστοσύνη, ενθάρρυνση και επιβράβευση, καθώς οι άλλοι ανακαλύπτουν το δικό τους δρόμο με το δικό τους τρόπο.
Όταν οι κυβερνήτες μάς υπαγορεύουν τι χρειαζόμαστε, όταν χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού για να προλάβουν κάποιες άσχημες καταστάσεις ή προσπαθούν να μας κάνουν να δρούμε σύμφωνα με τα λεγόμενά τους από θαυμασμό για τις ηγετικές τους ικανότητες, τότε δεν είναι αληθινοί ηγέτες. Για να τους κατατάξουμε στους αληθινούς ηγέτες, πρέπει να σωπάσουν και να ακούσουν το λαό να λέει: «Ναι, εμείς δημιουργήσαμε αυτή την ανθηρή οικονομική κατάσταση».
Το ίδιο ισχύει και για σένα. Για να είσαι αληθινός ηγέτης, τόσο στη δική σου τη ζωή όσο και στη ζωή των άλλων, δοκίμασε να αντισταθείς στην ανάγκη σου να σε αναγνωρίζουν. Να ηγείσαι διακριτικά, προσφέροντας εμπιστοσύνη όποτε είναι δυνατόν. Χαμογέλα ήρεμα στη λαχτάρα του εγώ να το θαυμάσουν για τη συνεισφορά του και αναγνώρισε σιωπηλά το έργο σου όταν ακούς τους άλλους να λένε: «Α, ναι, εμείς το κάναμε αυτό!»
Σου δίνω μερικές προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να εφαρμόσεις τα σοφά λόγια του Λάο Τσε:
♦♦♦ Την ώρα που ετοιμάζεσαι να πεις κάτι, ρώτα τον εαυτό
σου αν αυτό που πρόκειται να πεις θα δημιουργήσει μίσος, φόβο, θαυμασμό ή αυτοεπίγνωση. Προτίμησε να καλλιεργήσεις την αυτοεπίγνωση.
Κάνε πράξη την επιθυμία σου να είσαι αληθινός ηγέτης με το να είσαι αθόρυβα αποτελεσματικός, όσο περισσότερο γίνεται. Αντί να προσπαθήσεις να τσακώσεις κάποιον να κάνει λάθος, τσάκωσέ τον να κάνει κάτι σωστό!
Συνειδητοποίησε ότι είναι το εγώ σου εκείνο που σου λέει ότι είσαι αποτυχημένος. Αντί να θεωρείς τον εαυτό σου αποτυχημένο κάθε φορά που οι άλλοι δεν αναγνωρίζουν την προσφορά σου, θύμιζε στον εαυτό σου ότι έχεις πετύχει ως ηγέτης και πες καλοσυνάτα στο εγώ σου ότι αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούν οι αληθινοί ηγέτες. Dr. Wayne W. Dyer

 

Πηγή: 7 ομόκεντροι κύκλοι αυτογνωσίας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s