Αγάπη και Υγεία

Δώστε χρόνια στη ζωή σας και… ζωή στα χρόνια σας!

ΣΕ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ!

στο Σεπτεμβρίου 10, 2013

Στον τύπο των βακτηρίων που κρύβονται στο έντερό μας οφείλεται το φυσιολογικό ή μη σωματικό μας βάρος, σύμφωνα με νέα επιστημονική ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ύστερα από σειρά πειραμάτων διαπίστωσαν ότι διαφορετικοί πληθυσμοί βακτηρίων που ζουν στους οργανισμούς αδύνατων και παχύσαρκων ανθρώπων μπορούν να βοηθήσουν τα ποντίκια να χάσουν ή να πάρουν, αντίστοιχα, βάρος. Τα νέα αυτά ευρήματα έρχονται να προστεθούν στα ολοένα και αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα εκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέφρι Γκόρντον, μελέτησαν τέσσερα σετ δίδυμων γυναικών. Καθένα από τα ζευγάρια αυτά αποτελούταν από μια παχύσαρκη γυναίκα και μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος. Συλλέγοντας δείγματα μικροβίων από το έντερο όλων και «μεταμοσχεύοντάς» τα σε ποντίκια χωρίς δικά τους εντερεϊκά βακτήρια, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που έφεραν μικρόβια αδύνατων γυναικών παρέμειναν αδύνατα, σε αντίθεση με τα ποντίκια που έφεραν βακτήρια παχύσαρκων γυναικών, τα οποία πήραν βάρος. Συγκεκριμένα, ένας τύπος βακτηρίων που ονομάζεται «bacteroides» και βρέθηκε σε αφθονία στις αδύνατες γυναίκες παρείχε μεγαλύτερη προστασία στα ποντίκια.

Σε άλλα πειράματα που ακολούθησαν οι επιστήμονες επιχείρησαν να ελέγξουν τη συμπεριφορά των ποντικών σε διαφορετικά είδη διατροφής, άλλοτε υψηλής σε φυτικές ίνες και χαμηλής σε κορεσμένα λίπη και το αντίστροφο. Οπως διαπίστωσαν, η υγιεινή διατροφή βοήθησε τα «καλά» βακτήρια να αναπτυχθούν στο έντερο τριών ζώων, αλλά ακόμη και να αντιστρέψουν το φαινόμενο της παχυσαρκίας στα υπέρβαρα ποντίκια.

Αντιθέτως, η πιο «δυτικού» τύπου διατροφή, υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες, μπλόκαρε το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί υπάρχει «επιδημία παχυσαρκίας» στις ΗΠΑ και σε πολλά δυτικά κράτη. «Μελλοντικά, η διατροφική αξία των τροφών θα υπολογίζεται με βάση τον παράγοντα της εντερικής χλωρίδας» προσθέτει ο Γκόρντον, ελπίζοντας σε αντιμετώπιση του φαινομένου της
παχυσαρκίας στο άμεσο μέλλον.

Πηγή Espresso

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s