Αγάπη και Υγεία

Δώστε χρόνια στη ζωή σας και… ζωή στα χρόνια σας!

Διατροφικά στοιχεία και φυσικά συστατικά κατά των φλεγμονών!

στο Ιουλίου 29, 2013
Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ, κλινικός διαιτολόγος Μ.Sc., Μ.Sc in Nutritional Medicine – University of Surrey, αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, http://www.kxenos.gr

Ο πόνος και η φλεγμονή αποτελούν τον τρόπο του οργανισμού μας να «φωνάξει» βοήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις τη βοήθεια αυτή την παρέχουμε διαμέσου των φαρμακευτικών σκευασμάτων που μας υποδεικνύει ο ιατρός μας, ενώ σε κάποιες άλλες, που το συμβάν δεν είναι έντονο ή χρόνιο, μπορεί να αρκεί απλώς λίγη ξεκούραση και λίγη υπομονή παραπάνω…

Τα τελευταία χρόνια στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκεται μια πλειάδα φυσικών συστατικών και διατροφικών στοιχείων, που μπορεί να διαδραματίσουν θετικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου.

Εξετάζοντας λίγο βαθύτερα τον όρο «φλεγμονή» είναι σημαντικό να αναφερθούμε στις προσταγλανδίνες, ουσίες με ορμονική δράση που βιοσυντίθενται από λιπαρά οξέα, αλλά οι προσταγλανδίνες δεν έχουν όλες την ίδια δράση: ενώ οι προσταγλανδίνες της σειράς 2 προάγουν τη φλεγμονή, δύο άλλα γκρουπ, οι προσταγλανδίνες της σειράς 1 και 3, φαίνεται να τη μειώνουν.

Εδώ έρχονται να παίξουν, λοιπόν, τον δικό τους ιδιαίτερο ρόλο τα γνωστά ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά, που ανευρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό στα ψάρια, στα καρύδια και στον λιναρόσπορο, δημιουργούν το «έδαφος» για την παραγωγή προσταγλανδινών σειράς 3 που, όπως προαναφέρθηκε, κατέχουν ήπια αντιφλεγμονώδη δράση. Υπό αυτό το πρίσμα πολλές επιστημονικές μελέτες καταλήγουν πως τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν δραματικά τη φλεγμονή και τον πόνο σε άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.

Να σημειωθεί πάντως πως όταν η παρέμβαση δεν αφορά απλώς την ενίσχυση του διαιτολογίου με ψάρι αλλά την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα, η σύσταση του κλινικού διαιτολόγου είναι απαραίτητη. Γιατί; Διότι τα ω-3 λιπαρά σε μεγάλες δόσεις επεμβαίνουν στην πήξη του αίματος και άρα η αντιθρομβωτική τους δράση μπορεί για κάποιους ασθενείς να αποτελεί αντένδειξη….

Αλλη μια φυσική ουσία κατά της φλεγμονής και του πόνου είναι η κερκετίνη: ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε κυρίως στο τσάι, στα κρεμμύδια, στο σταφύλι και στα μήλα. Η ουσία αυτή δεν αποτελεί υπόστρωμα για συγκεκριμένες προσταγλανδίνες, όπως συμβαίνει με τα ω-3 λιπαρά οξέα, όμως αναστέλλει τη δράση ενζύμων που είναι απαραίτητα ώστε να δημιουργηθούν οι «κακές» προσταγλανδίνες της σειράς 2.

Η μοναδική, λοιπόν, κερκετίνη αναστέλλει και την έκκριση της ισταμίνης, γεγονός που της αποδίδει εξέχουσες αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s